14.9.2016

Sote-uudistus: asiakas palvelujen lähtökohdaksiVerkatehtaalla Hämeenlinnassa järjestettiin 13.9. keskustelutilaisuus sote-uudistuksesta sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille. Tilaisuus oli osa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan maakuntakierrosta. Tilaisuudessa esiteltiin hallitusohjelmaa ja lisäksi käytettiin alueellisia puheenvuoroja. Maakunnan sote-valmistelusta kertoi Oma Häme projektin projektipäällikkö Jukka Lindberg. Lisäksi käytettiin puheenvuorot kunta-, palvelutuottaja-, järjestö- ja ammattijärjestönäkökulmista.

Sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakunnille vuoden 2019 alusta lähtien. Tällä hetkellä hallituksen esitysluonnokset ovat lausunnolla. Myös sote-tuottajalaki on lausunnolla. Sote-uudistus tähtää muun muassa palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen, perustason palveluiden vahvistumiseen ja sote-kustannusten kasvun hillintään.
  
Menestysreseptit-hankkeessa toimivien yrittäjien näkökulmasta liiketoimintaympäristössä tapahtuu monia muutoksia sote-uudistuksen myötä. Sote-uudistukseen liittyy yksityisten palveluiden mukaan tulo täydentämään palveluvalikoimaa, mutta julkiset palvelut täytyy toki edelleen turvata. Valinnanvapauden piiriin tulevien palveluiden osalta valmistelu on vielä kesken. Paljon eri palveluja tarvitseville henkilöille annetaan jatkossa palveluohjausta ja laaditaan asiakassuunnitelma. Näin kaikkien palveluiden on tarkoitus muodostaa eheä kokonaisuus. Perustason sote-palveluissa tulee olemaan runsaasti erilaisia palveluntuottajia. Tähtäimessä on sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio: ihminen saa kokonaishuomion ja sujuvan palvelukokonaisuuden oikea-aikaisesti. Monia kysymyksiä on edelleen avoinna ja tilaisuudessa nostettiin esiin muun muassa se, että valitseeko käyttäjä palvelun vai palvelu käyttäjän, ja miten syntyy niitä palveluita, joista henkilö voi valita.

Ajantasaista tietoa sote-uudistuksesta löytyy osoitteesta www.alueuudistus.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti