1.3.2017

Hyvinvointiyrittäjien yhteistiloja pohdittiin Hauholla

Tähtäimessä paikkakunnan elävyys


Tilatyöpajassa esillä palvelutarjonnan monipuolisuus

Hauholla tähtäimessä paikkakunnan elävyys ja monipuolinen palvelutarjonta
Hauholla tähtäimessä on paikkakunnan elävyys.

Menestysreseptit-hankkeen tilatyöpaja kokosi Hauholle torstaina 23.2. kiinnostuneita keskustelemaan hyvinvointiyrittäjien palvelutarjonnasta ja pohtimaan yhteisten toimitilojen mahdollisuuksia. Mukana asiaa miettimässä oli paikallisia yrittäjiä, yrittäjäjärjestön edustaja sekä kiinteistön omistajana Oma Säästöpankin edustaja. Menestysreseptit-hankkeen yhtenä tavoitteena on ollut kutsua yhteispalvelupisteen aloittamisesta tai palvelutarjonnan kehittämisestä kiinnostuneita saman pöydän ääreen. Tilatyöpajojen myötä aiemmin Rengossa, Lammilla ja nyt Hauholla siihen tarjoutui hyvä mahdollisuus.

Sopivien tilojen löytyminen haasteena

 

Vaikka pohdinnoissa eri puolilla on lähdetty samasta perusajatuksesta, muotoutuvat mahdollisuudet kunkin paikkakunnan omista tarpeista ja tilanteesta lähtien. Hauholla ei tällä hetkellä ole vapaita, hyvinvointipalvelujen tarjoamiseen yhteispalveluperiaatteella soveltuvia toimitiloja. Oma Säästöpankin kiinteistössä toimii yrittäjiä, ja vaikka tällä hetkellä laajentamismahdollisuutta ei ole, on se kuitenkin mielellään kuulolla asiasta ja yhteistyössä omalta osaltaan paikkakunnan elävyyden säilyttämisessä.

Tällä hetkellä Hauholla tyhjät tai tyhjenemässä olevat tilat vaatisivat mittavaa saneerausta, jotta niissä voisi toimia. Osa tiloista on myös epäkäytännöllisiä tai liian isoja palvelujen tarjoamiseen. Hauholla on myös kotoa käsin toimivia yrittäjiä, mutta kaikilla ei välttämättä ole suunnitelmissa siirtää palvelua muualle. Innostusta saattaisi olla enemmänkin, mikäli olisi olemassa valmiit tilat. Muutoin jonkun pitäisi uskaltaa ottaa riski ja saneerata tiloja käyttöön sopiviksi.

Palveluita ja toimintaa yrittäjät ovat järjestäneet myös oman vakituisen palvelupisteen lisäksi muualta vuokratuissa tiloissa. Riippuen siitä, millaisesta palvelusta on kyse, voivat tilat vaikkapa viikoittain tapahtuvaa toimintaa varten löytyä läheltäkin. Esimerkiksi Fysioterapia- ja liikuntakeskus Loikan Jenni Kyyrö on pitänyt liikuntaryhmiä yhtenäiskoulun tiloissa. Tähän tarkoitukseen ne soveltuvat mainiosti. Myös toukokuisia yrittäjämessuja on yhtenäiskoululla pidetty.

Yhteistyön näkymiä ja mahdollisuuksia

 

Hyvinvointiyrittäjiä toimii Hauhon Ilonassa yhteisissä tiloissa.
Hyvinvointiyrittäjiä toimii Hauhon Ilonassa yhteisissä tiloissa.
Kirkonkylällä Hauhon Ilonassa Oma Säästöpankin tiloissa toimii yhdessä kolme yrittäjää: Fysioterapia- ja liikuntakeskus Loikka ja Via Relaxa, ja kolmanneksi on tulossa jalkahoitoyrittäjä. Lisäksi hoitoja antamassa käy muualta kosmetologi ja satunnaisesti muita erikoispalveluita. Tilojen puolesta ei nykyisellään laajentamismahdollisuutta ole, mutta erikoisemmasta satunnaisesta palvelutarjonnasta ollaan kyllä kiinnostuneita.

Siwan kiinteistössä toimiva Parturi-Kampaamo Minni toivottaisi tervetulleeksi yhteistyön tilojen osalta ja olisi valmis toimimaan yhteisissä sopivissa tiloissa. Kaikki vaihtoehdot ovat kuitenkin harkinnassa, jos sopiva konsepti löytyy. Kuulolla ollut hämeenlinnalainen kiertävä jalkahoitaja kertoi puolestaan olevansa kiinnostunut tarjoamaan liikkuvia palveluita eri puolilla. Yhdessä toimiminen voisi vähentää tilakustannuksia, laajentaa verkostoja ja asiakaskuntaa, mikä hyödyttää kaikkia osapuolia.

Hyvinvointipalveluille on Hauholla kysyntää

 

Hyvinvointipalveluja Hauholla kuitenkin käytetään ahkerasti. Asiakaskunta painottuu iäkkäämpään väestöön, mutta myös nuoret käyttävät palveluita. Kesäaikana paikkakunnan väkimäärä kolminkertaistuu, mikä näkyy myös palvelujen käytön vilkastumisena entisestään, vaikka asiakkaita riittää ympäri vuodenkin.

Hauholla lähtökohtaisesti paikalliset asiakkaat käyttävät oman kylän palveluita, koska niitä on hyvin saatavilla. Autotta asiakkaan on myös hankala lähteä muualle palveltavaksi. Tarjonnan kehittäminen on kaikkien toimijoiden etu, sillä mitä enemmän kirkolle on asiaa, sitä enemmän ihmiset siellä käyvät ja käyttävät erilaisia palveluita.

Mahdollisuuksia panostaa palvelutarjonnan lisäämiseen voisi olla Hauhon Eteläisissä. Sinne muuttaa Hauhon kirkonkylää enemmän uusia asukkaita – pääasiassa työikäisiä ja nuorempaa väestöä. Haasteena tosin on se, että työikäinen väestö usein käyttää työpaikan lähellä olevia palveluita. Tämän vuoksi paikkakunnan palveluissa pitäisi olla ilta-aikoja, ja alussa olisi tehtävä kovasti töitä asiakkaiden houkuttelemiseksi niitä käyttämään.

Miten hyvinvointiyrittäjyyden edistäminen jatkuu Hauholla?

 

Hauhon tilatyöpajassa hyvinvointiyrittäjien tila-asiat olivat esillä
Hauhon tilatyöpajassa hyvinvointiyrittäjien tila-asiat puhuttivat.
Tilatyöpajassa mietittiin, voisiko ajatusta yhteisistä tiloista laajentaa myös muille kuin hyvinvointipalveluihin. Yhteisissä tiloissa voi soveltuvin osin toimia toisiaan tukevia palveluntarjoajia. Joka tapauksessa huomioon on otettava tarjottavien palvelujen luonne ja niiden tiloille asettamat vaatimukset, esimerkiksi vesipisteet ja äänimaailma.

Todettiin, että Hauhon yrittäjät ottavat asian esille hallituksen kokouksessa. Joka tapauksessa katsotaan, mitä asialle voidaan tehdä ja millä sitä voitaisiin käytännössä edistää. Tilakysymys on suurin haaste, johon kaikilla on tahto tarttua. Paikkakunnan elävyys, tarjonnan kehittäminen ja säilyttäminen monipuolisena on kaikkien tähtäimessä.

Lisätietoja: Timo Kärkkäinen, 050 336 7872, timo.karkkainen(at)linnan.fi, Ulla Haukijärvi, 050 342 9295, ulla.haukijarvi(at)syo.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti